skip to Main Content

Dit is PW10

duurzaam inspectievaartuig

Fryslân boppe.

In de lente van 2020 heeft Provincie Fryslân ons de bouw van het nieuwe inspectievaartuig toegewezen. Een opdracht waar we erg blij en trots op zijn. Het betreft namelijk een echt Fries product: ontworpen door Vripack in Sneek, gebouwd door ons en dat allemaal voor onze eigen Friese provincie.

PW10 is groen.

De PW10 vaart CO2-neutraal door elektrische voortstuwing in combinatie met een groot accu pakket, welke ’s nachts wordt opgeladen. Daarnaast wordt het dak van de stuurhut voorzien van 10 zonnepanelen. Een volledig elektrisch en duurzaam schip dus, dat brengt uiteraard de nodige voordelen met zich mee:

  • 18.427 kg minder CO2-uitstoot*
  • 6.980 liter minder brandstof*
  • 70% besparing op onderhoudskosten
  • 85% recyclebaar

*op jaarbasis

De bouw.

Na een officiële kiellegging is de bouw in september 2020 van start gegaan. En omdat het een duurzaam vaartuig betreft, zijn de toegepaste materialen uiteraard zoveel mogelijk op duurzaamheid geselecteerd. Zo is het het casco gebouwd van staal, omdat dit een lagere CO2-footprint heeft dan bijvoorbeeld aluminium. Het interieur is afgetimmerd met bamboe; een snelgroeiend grassoort die grote hoeveelheden CO2 vastlegt en 35% meer zuurstof afgeeft. Voor de bekleding zijn ecologische materialen gebruikt.

Het resultaat.

Uiteindelijk was de PW10 eind augustus 2021 klaar voor haar officiële doop. Met behulp van 15, merendeels Friese, onderaannemers zijn we tot een prachtig resultaat gekomen waar we met trots op terug kijken. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder had de eer om het schip officieel te dopen en na het uiteenspatten van de champagne fles, was de PW10 definitief klaar om de Friese wateren op te gaan.

0
% recyclebaar
0
meter lang
0
gebouwd

Heeft u een uitdaging voor ons?

Neem contact op

Back To Top