skip to Main Content

Dit is FIGEE

van havenkraan naar hotel

The last one standing.

‘Kraan 2868’ ofwel ‘Figeekraan’ is de laatst overgebleven havenkraan op de Suriname kade in Amsterdam-Oost. De hijskraan is in 1957 gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) en heeft gefunctioneerd tot 1979. Toen de gemeente begon met de herontwikkeling tot woonwijk werden alle kranen weggehaald. Gelukkig wisten de buurtbewoners de gemeente te ervan overtuigen dat deze kraan een icoon is voor de stad en dus moest blijven.

De restauratie.

In januari 2016 is de kraan over het IJ naar ons toegebracht. In een jaar tijd is de gehele kraan volledig gerenoveerd, maar wel met behoud van de oorspronkelijke staat. Zo zijn het skelet en het frame nog steeds in dezelfde staat als vroeger. Daarnaast is er een appartement gerealiseerd, bestaand uit 3 verdiepingen. In november 2017 was de officiĆ«le opening van de omgedoopte kraan, ofwel ‘The Yays – Crane Apartment’.

Het appartement.

Op de eerste verdieping bevindt zich de woonkamer met keuken en op de tweede verdieping een slaapkamer en badkamer met douche en ligbad. De derde verdieping, de voormalige controlekamer van de kraanmachinist, is de masterbedroom met een panoramisch uitzicht over het IJ.

0
bouwjaar
0
gerestaureerd
KNSM-eiland
Amsterdam

Heeft u een uitdaging voor ons?

Neem contact op

Back To Top