skip to Main Content

Dit is PA26-15

landingsvaartuig uit de WOII

The boat that won the war.

De Landing Craft, Vehicle, Personnel (LCVP), ook wel Higgins boat genoemd, is een landingsvaartuig dat vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog veel werd ingezet. Commandant Dwight Eisenhower noemde de LCVP cruciaal voor de geallieerde overwinningen in Normandiƫ en de voorgaande gevechten in Afrika en Italiƫ.

Terug naar originele staat.

Voor deze opdracht werden we benaderd door het Brabantse bedrijf BAIV (Britisch Amercian Infantry Vehicles). Zij hadden een exemplaar uit de jaren ’60 weten te bemachtigen van een Engelse werf. Samen met Robert Jan Feith hebben we het hele vaartuig gerestaureerd naar originele staat. Daarnaast is het gemotoriseerd en voorzien van zoveel mogelijk originele items, zoals de schroef, het beslag, de besturing en het compas. Er wappert zelfs weer een vlag met 48 sterren, aangezien Alaska en Hawaii toen nog geen onderdeel waren van de VS.

Amerikaans museumstuk.

In juni 2019 was de restauratie voltooid en is het schip naar NormandiĆ« gegaan om deel te nemen aan de 75e gedenkviering van D-Day. Tegenwoordig is het vaartuig te bewonderen in het Amerikaanse ‘National Museum of Military Vehicles’ van Dhr. Starks, die tevens opdrachtgever was van deze bijzondere klus.

Heeft u een uitdaging voor ons?

Neem contact met ons op.

Back To Top